dilluns, 13 de març de 2017

> Publicació de BESTIARI - Edicions SECCAvui surt a la venda Bestiari, un recull de dotze relats publicat per Edicions SECC en el que participo juntament amb Mercè Bagaria, Ignacio J, Borraz, Toni Mora, Ferran Armengol, Hugo Camacho, Sergi Álvarez, Ramona Soler, Alícia Gili, Sílvia Romero, Edgar Cotes i Sònia Boj. Il·lustracions a càrrec de Txell Ozcáriz i Bernat Gómez i pròleg de Jordi de Manuel. El llibre és el segon que apareix dins la col·lecció Minairó després d’Històries de les Terres Albes i altres relats fantàstics, publicat l’octubre passat per aquesta petita editorial independent que aposta, decididament, pel fantàstic en català.

«Aquest Bestiari ens parla de bèsties, canviaformes, espantacriatures, gegants i monstres de la mitologia catalana. Però també de fets màgics i de fets quotidians, del meravellós i del fastigós, de la raó i de l’absurd, del monstre i de l’home».

Jo participo amb el relat El cor de les pedres que recupera la figura de les simanyes:

«Originària de les poblacions de Sant Felíu del Recó, Castellar del Vallés, Sant Llorenç Savall i Gallifa. Són éssers ambigus i imprecisos, entre animals i humans, intensament monstruosos, habitants de les coves del seu nom a la muntanya de Sant Llorenç del Munt, considerada com ogres de forma simiesca, que cada dia devoraven nois entremaliats a dotzenes, envaint la cova munts d'ossos alts com muntanyes. Es considerat també un defensor de coves i muntanyes i maltracta i es menja aquells que s’atreveixen a llençar porqueria als boscos (Amades 1957: 276)».La Simanya - il·lustració de Txell Ozcáriz

El cor de les pedres, és un relat d’horror i aventures plantejat com un homenatge a El cor de les tenebres de Joseph Conrad i al film Apocalypse Now de Francis Ford Coppola, però també als Mites de Lovecraft i en que hi ha lloc per la revisió històrica del que va suposar l’arribada de l’home blanc a les terres índies d’Amèrica del Nord, tot en una ambientació que encaixa dins de l’univers retro steampunk que vaig començar a esbossar en el relat Verd gasós sobre fons de neu i cendra (Catalunya Mítica, OrcinyPress, col·lecció Tar, abril del 2015).

La primera presentació de Bestiari es celebrarà a la llibreria Punt de Llibre, carrer Bisbe Messeguer, 11 a Lleida el pròxim divendres 24 a les 19:00h i comptarà amb la presència de l’editora Alícia Gili i dels autors Ramona Solé i Edgar Cotes.
La següent presentació serà a Barcelona, a la llibreria Chronos, carrer Roger de Flor, 237, dijous 30 de març a les 19:30h amb Alícia Gili, Edgar Cotes, Ignacio J. Borraz i Sergi G. Oset.
Per Sant Jordi podreu trobar Bestiari a les parades de la llibreria Chronos i de les editorials OrcinyPress i edicions SECC.

diumenge, 12 de març de 2017

> Habitación 201 (lado b) - Ediciones Altazor, 2014.L’any 2014, Ediciones Altazor (Lima, Perú) publicava 201 (lado b) un recull de 102 microrelats, a càrrec del mateix número d’autors, que completava una primera publicació de l’any anterior intitulada 201 (lado a), amb 99 micorelats. La suma dels dos llibres aconseguia ajuntar 201 microrrelats, cap dels quals superava les 201 paraules. La intenció era la de donar veu als autors per tal què, des de el món oníric, la metàfora, el noir, la metaficció, la ficció fantàstica, el tractament de la maternitat, l’engany, el conflicte, o de l’absurd descobrissin que s’amagava darrera la porta de l’habitació 201. Les dues antologies varen ser coordinades per José Donayre (escriptor, crític literari i editor), des de Lima, i David Roas (escriptor, professor de Literatura i Literatura comparada a la UAB i director del Grupo de Estudios sobre lo Fantástico), des de Barcelona.

(José Donayre i David Roas)

Jo em vaig veure involucrat en la confecció d’aquesta 201 (lado b) aportant el microrelat Maglia rossa: Tourmalet a tumba abierta en el hotel Overlook, on jugava amb l’escenari del mític hotel que apareixia a la novel·la The Shining de l’escriptor nord-americà Stephen King al servei d’una història de vampirs ambientada en el món del ciclisme de competició.(201 lado a i b)

Fins ara i potser degut a la llunyania entre Lima i Barcelona, no havia tingut la ocasió de veure cap exemplar en paper d’aquest llibre, però ara ja puc dir que tinc el meu exemplar de 201 (lado b) i gaudir amb els relats de plomes de la vàlua de Fernando Glemot, Flavia Company, Ginés S. Cutillas, Marc Pastor, Laura Sánchez Abad, Care Santos o Toritaka Tokumei entre molts d’altres.