diumenge, 21 d’octubre del 2012

> Tertúlia sobre Stephen King a la Pequod Llibres.

La llibreria Pequod llibres sempre ens sorprèn amb presentacions i actes especials que esperonen les nostres inquietuds i ens mantenen informats dels millor autors, dels més consagrats (o més desconeguts) i de les emergents promeses independents sense marginar gèneres que potser no acaben d'esser ben vistos entre els cercle més hipsters de la literatura.

Ahir dissabte ens van convocar a la tarda a la seva càlida seu (per l'ocasió bastant més sinistre) per assistir a una tertúlia sobre la figura i l'obra de l'escriptor de Maine, Stephen King. Curiosament el senyor King avui compleix 65 anys.

La convocatòria i direcció de la tertúlia anava a càrrec de la Noemí Risco, traductora especialitzada en fantasia, terror, ciència-ficció i literatura juvenil. La Noemí coordina i prepara les seves tertúlies (on tenen cabuda les adaptacions cinematogràfiques de les obres sobre les que parla), en el seu bloc:

Laberinto de Ideas

Les dades són aquestes: 13 assistents a l'acte i dues hores i mitja de xerrada. La producció de King és prou extensa, de fet molt extensa (a mi m'agrada incloure'l en aquell sector de escriptors esclaus de la seva ploma com Dumas o Salgari). Les seves adaptacions al cinema i a la petita pantalla podrien donar per una altre xerrada, i la seva escabrosa biografia potser per dues més sense problemes. Però de tot i això es va parlar en aquesta vetllada, amb dades i anècdotes facilitades pels assistents, que anaven des dels més fidels seguidors a simples lectors influenciats per les obres més sobresortints de l'univers de l'autor de Pòrtland. Cujo, Misery, Salem's Lot, The Green Mile, The Dark Tower, o It, per posar només uns exemples van ser comentats, així com les seves adaptacions fílmiques (sovint decebedores).

Aquest estiu vaig tenir ocasió de llegir “On Writting” (que recomano a tots i totes aquelles que us inicieu en el món de l'escriptura). De fet feia anys que no m'atansava a l'obra de King (que guarda un lloc d'honor en una de les prestatgeries de casa. I la seva lectura em va fer recordar un temps en que llegia (devorava) a la meva habitació i en el transport públic els seus llibres per voluminosos que fossin. La lectura de King em va obrir la porta a descobrir altres autors com sempre passa amb les bones influències. I és que una cosa em va quedar clara ahir: els seus seguidors són els primers en criticar les seves publicacions més fluixes (per dir-ho amablement) però el sentiment d'agraïment per tot el rebut, els situa com a defensors ferotges del seu llegat.



Durant la xerrada vaig tenir ocasió de fullejar un llibret sobre els films basats en King. Vaig quedar-me sorprès: en quasi totes apareixien actors destacables o amb un treball respectat: Kathy Bates, James Mason, Sissy Spacek, River Phoenix, James Caan, Jack Nicholson, (Tommyknockers menja a part: és salva per incloure en el seu repartiment a Tracy Lords), però només en contades ocasions les versions havien aconseguit mostrar amb fidelitat la personalitat i la intenció de l'autor. Però tot això contribueix (és la meva opinió) a donar més encant a King i separar-lo d'altres estrelles súper vendes del món dels bet-sellers.

Mentre el món rodi, el vell King seguirà donant-nos la seva ració de terror, i això està bé, molt bé.

Us deixo l'enllaç a la web oficial de King:

Stephen King

I una última recomanació, la Noemí es va acomiadar fent-nos promesa que al novembre tornaria a la Pequod amb una nova tertúlia. Aquest cop amb un dels noms d'or de la literatura de gènere: el gran mestre Lovecraft. esteu avisats. ^_^

5 comentaris:

Unknown ha dit...

woooo, m'han deixat amb les ganes d'haver anat... em recordo
de la sensació de llegir per primera vegada les seves novel·les, com t'absorbien i no podies fer res més que rendir-te i no parar fins acabar-les
petonets ^O^

Miyu ha dit...

Va estar molt i molt be, vam passar una estona molt agradable. A veure si puc anar a més tertúlies :)

Noemi Risco Mateo ha dit...

Gràcies per la crònica i per mencionar el meu web :)
Ens veiem al novembre amb Lovecraft.
Salut,
Noemí.

Patricia ha dit...

A Gràcia tenim una sort enorme de que existeixi la Pequod. La millor llibreria gracienca, sense cap dubte.

Jo també pensó que "On writing" és un dels millors llibres que parla sobre el procès d'escriptura.

I, com a curiositat, a Stephen King mai li ha agradat la versió de Kubrick de The shining, per això mai la inclou en la seva llista d'adapcions de les seves pel.lícules.

Salut

La Meva Perdició ha dit...

Núria: sí, és cert, ha deixat un ja un munt de clàssics en el gènere amb els que s'ha guanyat el cel... o l'infern. ^_^

Miyu: gràcies per la visita, ja tinc controlat el teu bloc. XD

Noemí: estem en contacte. Felicitats per l'èxit de l'acte.

Patricia: Gràcies per descobrir-me aquest llibre. ^_^

Que es facin aquest tipus de tertúlies és molt sa. Haurien de fer-se amb més continuïtat... algun dia espero poder veure alguna sobre els autors de gènere en català. ^_^